18, 19 & 20 februari 2025 | Evenementenhal Gorinchem

Het Duurzaamheidspaviljoen | SenseNL

SenseNL is een technologiebedrijf dat zich met slimme draadloze sensoren specifiek richt op de land- en tuinbouwsector. Door middel van de CARA MET-sensor, die uiterst nauwkeurig inzicht biedt in de wortelzone van de plant, wordt actief bijgedragen aan een versnelling van de digitalisering binnen de sector. Wij spraken met Winelis Kavelaars, algemeen directeur bij SenseNL, over hun deelname aan het Duurzaamheidspaviljoen.

De doelgroep van SenseNL is de teler die op zoek is naar een betrouwbare en aanschafbare meetoplossing voor het monitoren van EC, WC en temperatuur in de wortelzone van hun teelt, om zo inzicht te krijgen in hun huidige irrigatieproces en deze waar nodig aan te sturen. Hiermee kan vervolgens watergift en voeding zo efficiënt mogelijk afgesteld worden om kosten te besparen en de productie te optimaliseren.

SenseNL biedt draadloze sensorsystemen aan voor verschillende substraten, waaronder steenwol, kokos en bodemmengsels in potten. De sensoren zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar afhankelijk van de toepassing. Het ontwerp van het systeem is gericht op het plug-en-play concept, waarbij gemak van installatie en gebruik voorop staan. Dankzij het inzicht dat de sensoren geven, kunnen telers hun water- en mestgift gerichter aansturen, om verspilling zoveel mogelijk terug te dringen. Naast het leveren van de hardware bieden ze gebruikers toegang tot een eigen webapplicatie waarin de sensoren kunnen worden beheerd en gemonitord. Maar ook het koppelen van de data met klimaatcomputers en externe dataplatforms behoort tot de mogelijkheden.

De meettechnologie van de sensoren is ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerd onderzoeker en professor Max Hilhorst. Nieuw ontwikkelde algoritme- en kalibratieformules hebben geleid tot een sensor die in staat is om zelfs in hogere EC-bereiken (tot aan 12 mS/cm) nauwkeurig te meten in het substraat. “Wij omarmen ook een open aanpak, onze sensoren zijn er op gericht om ingezet te kunnen worden in substraten van elke leverancier.”

Hiernaast staan ze achter het gedachtegoed dat voor een zinvolle monitoring voldoende sensoren aanwezig moeten zijn binnen een gebied. SenseNL adviseert dan ook om per hectare tien sensoren te plaatsen. “Ondanks dit aantal kunnen wij onze systemen voor een scherp tarief aanbieden, waardoor de teler meer meetpunten kan benutten voor een sterk concurrerend bedrag per sensor.”

Op de vraag welke kansen en ontwikkelingen SenseNL ziet op het gebied van duurzaamheid in de glastuinbouwsector antwoord Winelis: “Wij zien dat in steeds meer toenemende mate onder andere machine learning / AI een rol gaat spelen in het verder automatiseren en analyseren van processen, om de teler te ondersteunen bij een zo efficiënt en optimaal mogelijke aansturing van hun teelt. Hierbij zijn betrouwbare bronnen van data een must, waar substraatsensoren zoals de CARA MET dus een onmisbare rol spelen.”

Welke rol SenseNL zelf wil spelen op het gebied van Duurzaamheid? “Wij hopen met onze producten te laten zien dat een betrouwbare substraatsensor niet alleen voor de teler met cutting-edge opstellingen en diepe zakken is weggelegd. Ons streven is om kwalitatieve high-tech oplossingen voor een betaalbare prijs zonder compromis op kwantiteit te kunnen bieden, om hiermee de digitalisering en verduurzaming van de (glas)tuinbouw te versnellen.”

Op de vraag waarom SenseNL zich heeft ingeschreven en wat ze centraal willen stellen beantwoordt Winelis: “Al enkele jaren bezoeken wij met grote interesse de jaarlijkse evenementen en zien wij de waarde van het persoonlijk contact tussen partijen die een oplossing zoeken en partijen die oplossingen bieden. Met het productportfolio dat sinds de introductie van onze eerste steenwolsubstraatsensoren aanzienlijk is uitgebreid, hopen wij nog meer klanten te kunnen voorzien in de wensen voor hun teeltopstelling. Een evenement zoals HortiContact is een uitstekende plek om hier nieuwe contacten voor te leggen.

In de spotlight zullen uiteraard de verschillende sensoren uit ons portfolio in een live opstelling ter demonstratie staan, in combinatie met onze webapplicatie. Bijzonder hierbij is de drain sensor; de nieuwste toevoeging aan ons aanbod waarmee de drainage kan worden gedetecteerd en bemeten. Deze zal op HortiContact voor het eerst onthuld worden.”

Bezoek SenseNL op het Duurzaamheidspaviljoen (stand I150).

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top