18, 19 & 20 februari 2025 | Evenementenhal Gorinchem

Bram Tijmons (PATS-drones)

“Insectenplagen zijn een grote bron van ergernis voor telers en kwekers . Met PATS-Drones helpen we tuinbouwondernemers met het voorkomen van teeltverliezen, verminderen van het gebruik van insecticiden en het automatiseren van een arbeidsintensief proces.”

PATS  – dat zich richt op geautomatiseerde pesticidevrije preventie en bestrijding van insectenplagen –  is dit jaar een van de genomineerden voor de HortiContact Innovatie Award. Het jonge Delftse tech-bedrijf presenteert tijdens HortiContact 2022 zijn PATS-C systeem waarmee vanaf dag 1 een plaag wordt gesignaleerd. Voor een effectieve bestrijding is de timing van de gewasbescherming namelijk cruciaal voor het resultaat met behulp van een infraroodcamera kunnen alle bewegingen en eigenschappen van insecten worden vastgelegd. Zowel overdag als ’s nachts. Het systeem herkent het type insect en volgt het gedrag van de plagen nauwkeurig. Deze gegevens worden verzameld en inzichtelijk gemaakt in een dashboard. Zo kan een teler in een oogopslag zien wat er in de kas speelt en het probleem direct bij de bron aanpakken”

PATS-C werd snel omarmd door gerbera-telers 

 

Inmiddels is het PATS-C systeem – waarvan de ontwikkeling en productie volledig in eigen beheer is – bij een aantal telers en kwekers in gebruik. “Insectenplagen zijn een grote bron van ergernis voor telers en kwekers. Met PATS helpen we tuinbouwondernemers met het voorkomen van teeltverliezen, verminderen van het gebruik van insecticiden en het automatiseren van een arbeidsintensief proces. Dat is goed voor de portemonnee, het gewas en de gemoedsrust van de teler en kweker ” legt Bram Tijmons (CEO en mede-oprichter van PATS-drones) uit. Een van de eerste gebruikers – een gerbera-teler-  was in eerste instantie erg verrast toen we de aanwezigheid van flink wat ‘duponchelia” signaleerden, terwijl hij zelf in de kas nog nauwelijks iets kon ontdekken dat daarop wees. Dit ging als een lopend vuurtje rond onder gerbera-telers’ vertelt Tijmons. Vervolgens was de stap naar groente, fruit en andere siergewassen zo gemaakt.

Met de PATS-C en straks ook de PATS-X drones wordt een volgende stap gezet in het automatiseren en verder optimaliseren van integrated pest management (IPM)

 

Het huidige systeem detecteert 10 typen schadelijke insecten en levert telers en kwekers waardevolle inzichten op om plagen tijdig bij de bron aan te pakken.  Daar gaan in de toekomst meer insectensoorten aan worden toegevoegd. Daarnaast wordt binnenkort het PATS-X systeem op de markt gebracht waarmee met behulp van een drone,  insecten in de kas pesticidenvrij kunnen worden aangepakt. Door gebruik te maken van camerabeelden en kunstmatige intelligentie, wordt een voorspelling gedaan van de ‘vliegroute ‘ van een insect. De drone vernietigt vervolgens het insect door met deze in botsing te komen, de propellers zorgen dan voor de rest.

PATS oplossingen dragen bij aan verbetering van IPM. “Onze aanpak gaat bijvoorbeeld ook perfect samen met al bestaande manieren van biologische insectenbestrijding. Sterker nog, we kunnen in de nabije toekomst ook de schadelijke van nuttige insecten onderscheiden. Zo weten we precies welke insecten we wel en niet aan mogen pakken. We kunnen dan ook de ontwikkeling in de populatie van de natuurlijke vijanden en bestuivers zoals hommels inzichtelijk maken. Dit is belangrijke stuurinformatie voor de kweker. Door de nuttigen goed te kunnen volgen en en de schadelijke uit te schakelen gaat het hele biologische systeem beter werken. het gedrag van natuurlijke bestrijders zoals sluipwespen inzichtelijk maken, zodat ze nog effectiever kunnen worden ingezet”. Aldus Tijmons.

PATS-drones is tijdens HortiContact 2022 met een demo-opstelling te vinden op stand D112. Bram Tijmons is daarnaast gastspreker tijdens de inspirerende bijeenkomst Slim en rendabel naar emissieneutrale plantaardige en dierlijke productie” op woensdag  11 mei van 11:00 – 13:00 uur in Congreszaal 1a. Benieuwd naar Bram’s visie op autonoom telen en integrated pest management, meld je dan hier aan! 

Beeld: Johan Seijbel 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top