18, 19 & 20 februari 2025 | Evenementenhal Gorinchem

Het World Horti Center Paviljoen | Tomatoworld

Als een vooraanstaand fieldlab is Tomatoworld toegewijd aan het bevorderen van innovatie, onderzoek en educatie binnen de tuinbouwsector. Het non-profit initiatief brengt voortrekkers uit diverse takken van de tuinbouw samen om vooruitstrevend onderzoek te faciliteren en kennis te delen. Tomatoworld zet zich in om de toekomst van tuinbouw te versterken. Tomatoworld staat op het World Horti Center Paviljoen tijdens HortiContact, wij gingen met ze in gesprek.

Door middel van gespecialiseerde educatieve programma’s en strategische samenwerkingsverbanden zet Tomatoworld zich in om de toekomst van de tuinbouw te versterken, van het veld tot aan verdere verwerking. “Wij streven naar het verkennen van nieuwe technologieën, het verbeteren van methoden en het ontwikkelen van duurzame oplossingen die de toekomst van de tuinbouwsector beïnvloeden.”Eén van de doelgroepen zijn startups en scaleups. Daarnaast is Tomatoworld afhankelijk van partners, vrienden, ambassadeurs, bezoekers en sponsoren om te kunnen blijven bestaan als stichting.

Er worden rondleidingen door de tomatenkas en exporuimte aangeboden door Tomatoworld, hiernaast is er een fieldlab waarin getest kan worden. Tomatoworld onderscheid zich omdat het bedrijf één van de weinigen is waarbij je de kas met tomatenplanten binnen mag gaan. Het unieke hiervan is dat je op kleine schaal in een realistische omgeving kan experimenteren voordat je gaat investeren.

Tomatoworld ziet kansen in de digitalisering. Dit biedt namelijk kansen voor de Nederlandse glastuinbouwketen om toonaangevend te blijven in groenten en sierproducten. De uitdagingen liggen voor de sector bij het gebrek aan arbeidskrachten, stijging van energie- en grondstofprijzen, toenemende duurzaamheidseisen en grotere internationale concurrentie. Deze uitdagingen zorgen voor een versnelde inzet van de sector op digitale transitie naar robotisering, data gedreven teelt en telen op afstand.

“Er wordt al decennialang geïnvesteerd in het perfectioneren, verduurzamen en automatiseren van de glastuinbouw in Nederland. De kas van de toekomst gaat meer autonoom opereren, waarin een teler ondersteund wordt door automatisering en meer de rol krijgt het proces te controleren in plaats van het primair te sturen. In de kas van de toekomst is bovendien ruimte voor robotisering; robotisering kan ervoor zorgen dat minder handen nodig zijn in het bedrijf”

Tomatoworld neemt samen met Do IoT Fieldlab deel aan HortiContact 2024 om MKB te laten weten dat er in hun kas getest kan worden met het 5G-netwerk, en de beurs biedt de kans om het bereik van het bedrijf te vergroten.

Tijdens de beurs demonstreert Tomatoworld samen met Do IoT Fieldlab de mogelijkheden van 5G op het World Horti Center Paviljoen (stand D215).

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top