18, 19 & 20 februari 2025 | Evenementenhal Gorinchem

Het Uitgangsmaterialenpaviljoen | Artechno Growsystems

Artechno Growsystems is een engineeringsbedrijf dat turnkey Vertical Farming oplossingen ontwikkelt en fabriceert. Ze biedt geautomatiseerde oplossingen voor de productie van diverse groenten en sierteeltproducten, van zaadje of stek tot verpakt eindproduct. De visie van het bedrijf is dat iedereen, waar dan ook ter wereld, een teler kan zijn van gezonde groenten en mooie planten, dicht bij de consument en op een duurzame en winstgevende manier. Wij spraken Rudy van den Berg, commercieel manager bij Artechno Growsystems.

‘Onze missie is om een revolutie teweeg te brengen in de land- en tuinbouw door baanbrekende geautomatiseerde verticale farming technologie te ontwikkelen waar gewassen van hoge kwaliteit in geproduceerd kunnen worden. En dat zonder de natuur te schaden!’ Door dit te doen, pakt Artechno proactief de wereldwijde voedseluitdagingen aan en geven ze vorm aan een duurzame toekomst voor iedereen.

Artechno is opgericht door Art van Rijn als installatiebedrijf voor de glastuinbouw, waarbij de focus vanaf het begin ligt op technische oplossingen voor onder andere klimaat, licht en water. In de loop der jaren is er veel kennis en ervaring opgebouwd met betrekking tot het telen van planten. Dit leidde uiteindelijk tot het starten van de Automated Vertical Farming (AVF+) journey in 2015. AVF+ omvat niet alleen technologie om planten in te telen, maar ook kennis van een uitgekiend teeltrecept, waardoor de klant verzekerd is van een voorspelbare opbrengst en een kwalitatief hoogwaardig product.

De doelgroepen zijn start-ups, investeerders en land- en tuinbouwondernemers,  waaronder in Nederland. Het opkweken van jonge planten wordt steeds uitdagender voor telers en plantenkwekers, vanwege het energie- en waterverbruik en de beheersing van ziekten, virussen en plagen. Vertical Farming biedt hier een mooie oplossing voor. Artechno vormt een prachtige aanvulling op bestaande teelttechnologieën, waarbij ze het hele teeltproces kunnen leveren of een deel ervan, waardoor het totale proces efficiënter, duurzamer en productiever wordt.

Artechno biedt drie hoofdelementen aan binnen hun portfolio. Allereerst is er AVF+ Factory, een 100% daglichtloze teeltoplossing die het volledige proces van zaadje tot geoogst product verzorgt voor de klant. Alle processen kunnen worden geautomatiseerd, zoals zaaien, de teelt, het interne transport van de planten, het wijder zetten en het oogsten. AVF+ Hybrid is een combinatie van de opkweek van planten in een vertical farm (AVF+ Compact) en de afkweek in een ander teeltsysteem, zoals een kas op het open veld. AVF+ Research omvat high tech onderzoekscellen (AVF+ Junior) en het onderzoek zelf dat Artechno voor haar klanten uitvoert. Dit onderzoek wordt gedaan in het Cultivation & Research Center in De Lier, waar drie AVF+ Junior cellen operationeel zijn en waar de Agronomy afdeling gevestigd is.

Artechno werd ongeveer 40 jaar geleden opgericht als technische toeleverancier voor de tuinbouw. Ze ontwierpen en installeerden onder andere watertechnische, klimaattechnische en lichttechnische oplossingen bij vele internationale tuinbouwbedrijven. Alle kennis en ervaring zijn nu gebundeld en opgenomen in de AVF+ oplossingen. De techniek is ontworpen rondom het plantje. Artechno levert niet alleen de hardware en de software, maar ontwikkelen ook het teeltrecept, al dan niet samen met de klant, dat wordt toegepast in de commerciële AVF+ Factory van de klant. Op die manier wordt een voorspelbare in- en output gerealiseerd. Daarnaast levert Artechno desgewenst het volledige proces van zaadje tot geoogst product. Alle onderdelen van de Factory zijn geïntegreerd en worden aangestuurd door het eigen FarmOS softwareplatform.

De wereld wordt steeds meer geconfronteerd met een veranderend klimaat. Weersomstandigheden zoals temperatuur en droogte worden steeds extremer. De glastuinbouw moet hierop anticiperen om haar leidende positie wereldwijd te behouden en misschien zelfs te versterken. Dit geldt ook voor de uitdagingen op het gebied van energie en arbeid. Met Vertical Farming oplossingen kunnen al deze uitdagingen worden aangegaan. De hoeveelheid arbeid in het proces kan worden verminderd en met een voorspelbare in- en output van een farm kan de business case duurzaam en rendabel worden uitgewerkt. Het gebruik van herbiciden en pesticiden staat steeds meer onder druk. Vertical Farming biedt hier geweldige kansen, omdat deze niet meer nodig zijn om tot een succesvolle teelt te komen. Bedreigingen zoals ziekten, plagen en virussen kunnen tot een minimum worden beperkt. Met Vertical Farming kan aan retail en andere klanten in de glastuinbouwsector een schoon, veilig en hoogwaardig product worden geleverd, iedere week in dezelfde gewenste volumes.

HortiContact is een uitstekende gelegenheid om dit verhaal aan de overwegend Nederlandse bezoekers te vertellen. “We geloven in de toegevoegde waarde van Vertical Farming voor de tuinbouwsector. Het wordt soms afgeschilderd als niet rendabel, zonder goede onderbouwing. We zien echter dat op steeds meer plekken in de wereld de business case zeer positief is. Waarom zou dat dan niet in Nederland kunnen? We zijn als Nederlandse tuinbouw sector immers als geen ander in staat om van een zaadje of stekje een zeer hoge productie per vierkante meter te realiseren. Wanneer de deze kennis en kunde combineren met Vertical Farming technologie, zal dit elkaar alleen maar versterken ” Ook in Nederland zal Vertical Farming technologie naast gangbare teeltmethoden zijn plaats veroveren. Dit begint met de opkweek van schoon, betrouwbaar en zeer uniform plantmateriaal. De AVF+ Hybrid oplossing is hiervoor een uitstekende technologie, bedacht voor en door telers. Dit wordt verteld door Artechno op de HortiContact 2024.

De elementen die Artechno centraal wil stellen op de beurs zijn AVF+ Hybrid; dit is de opkweek in een Vertical Farm en de afkweek in welke teeltmethode dan ook. De voordelen van AVF+ Hybrid zijn ideale omstandigheden voor kieming en opkweek, consistente kwaliteit van jonge planten het hele jaar door, lagere arbeidskosten, betere ergonomie voor werknemers en betere biologische controle, waaronder schoon en jong plantmateriaal. Met AVF+ Hybrid is er minder ruimte nodig voor opkweek in de kas en het is geschikt voor opkweek van nagenoeg elk gewas.

Bezoek Artechno op het Uitgangsmaterialenpaviljoen (stand A220).

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top