Voldoet u al aan de nieuwe plantenpaspoortplicht?

Beschrijving

De nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening zorgt ervoor dat het plantenpaspoort makkelijker herkenbaar is en dat bij besmettingen de mogelijke bron gemakkelijker te traceren is.

Waarom een plantenpaspoort?
Met een plantenpaspoort bewijst u dat uw planten voldoen aan de fytosanitaire eisen die gelden binnen de EU. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is de instantie die plantenpaspoorten afgeeft. De bijbehorende inspecties worden uitgevoerd door Naktuinbouw. De keurmeester doet een fytosanitaire keuring en een kwaliteitskeuring. Daarbij wordt gecontroleerd of het teeltmateriaal vrij is van quarantaine-organismen. Is dit het geval, dan ontvangt u een plantenpaspoort. Wordt het materiaal afgekeurd, dan mag het product niet verhandeld worden.

Uitbreiding plantenpaspoortplicht
De plantenpaspoortplicht breidt uit naar alle ‘voor opplant bestemde planten’. Volgens de EU-definitie zijn dit planten die volledige planten kunnen voortbrengen en daarvoor bestemd zijn. Deze planten moeten worden uitgeplant, opnieuw worden geplant of geplant blijven. Alles wat we nu teeltmateriaal noemen valt daaronder (dus ook zaden), maar ook alle ‘consumptieve’ kamer-, perk- en kuipplanten. Er komen wel uitzonderingen; voor bepaalde zaden en voor verkoop direct aan de niet-commerciële eindgebruiker.

Hoe moet het plantenpaspoort eruit zien?
Er komt een uniform format voor het plantenpaspoort. Het format is vastgelegd in uitvoeringsverordening 2017/2313/EU.

Om te voldoen aan de eisen van het nieuwe plantenpaspoort kunt u kiezen uit meerdere opties. Vooral afhankelijk van uw productverpakking en uw eigen wensen qua design. Wij zijn uw specialist op het gebied van coderen en etiketteren in de tuinbouw. Vandaar dat wij met onze machines en technologieën het plantenpaspoort simpel en snel op uw pot, tray of doos kunnen krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen uit: kleinkarakter inkjet, desktop printers (en steeketiketten) en print & apply systemen.

Media

Deel op Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Scroll naar top