5, 6 & 7 maart 2024 | Evenementenhal Gorinchem

Vertical farming bezig aan opmars in traditionele teelten
MechaTronix

Vertical farming bezig aan opmars in traditionele teelten

In Europa zijn er steeds meer verrassende kansen blijken te zijn voor vertical farming

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Tholen – Waar vertical farming-enthousiastelingen de afgelopen jaren misschien vooral meesmuilend gekwalificeerd werden als hipsters met toch wel een erg dure hobby, is deze nieuwe tak van tuinbouw-sport bezig aan een gestage opmars en vinden ook traditionele telers de weg naar de meerlaagse installaties. Zij zien kansen in het inzetten van de technieken uit de verticale teelt in bijvoorbeeld opkweek. “Het gaat niet alleen om het verbeteren van de kwaliteit van de jonge planten, maar vooral om de controleerbaarheid van de teelt, en daarmee de snelheid en de kwaliteit,” vertelt Koen van Mechatronix.

Wat is de duurste kas die er is? Dat is een lege kas, en dat is precies waar volgens Koen van Mechatronix kansen liggen voor vertical farming. “In de slateelt zie je veel kwekerijen werken met volledig geautomatiseerde teeltsystemen. Met mobiele goten kunnen ze de beschikbare ruimte in de kas zo efficiënt mogelijk inzetten. Het blijft echter moeilijk om de snelheid van de voorteelt aan te passen op de beschikbare ruimte in de vijver. Door traditionele, onbelichte of belichte opkweek te vervangen door een beter te controleren teelt in een meerlaags systeem, kun je veel preciezer plannen hoeveel planten je opzet. Tot op de dag nauwkeurig, weet je hoeveel planten er klaar zijn om de vijver in te gaan,” vertelt hij.

Het belichtingsbedrijf ontwikkelde hiervoor samen met Meteor Systems een meerlaags teeltsysteem: een geautomatiseerd track, inclusief spuitbomen. Het afgelopen kwartaal werd er al intensief getest bij een teler die met drijvende goten werkt. “In de testopstelling hebben we 120.000 stekken opstaan. Meerlaags, omdat het anders qua vloeroppervlakte te duur wordt. Nu kun je op een paar vierkante meter voldoende stekken opkweken om 1/3e van de tuin mee te vullen,” laat hij zien.

Lees meer >>
https://www.horti-growlight.com/nl-nl/vertical-farming-bezig-aan-opmars-traditionele-teelten

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top