“Making well-founded choices in uncertain times’
AgroEnergy B.V.

Tuinders aan het woord: ‘Onderbouwde keuzes maken in onzekere tijden’

De huidige tijd kent volop uitdagingen voor de glastuinbouw. Hoe ga je als teler de energiecrisis te lijf, welke opties heb je? En hoe kan AgroEnergy hierbij ondersteunen?

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

In een nieuw artikel in KAS Magazine vertellen twee ondernemers over hun keuzes en overwegingen. Robert Meijer, energiespecialist bij AgroEnergy vertelt over hoe hij tuinders ondersteunt in deze turbulente periode.

Robin van der Knaap van De Wilgenlei:
’23 procent bespaard op warmtekosten dankzij stoplichtmodel’

Robin van der Knaap van De Wilgenlei in Bleiswijk verwarmt zijn potplantenbedrijf nagenoeg volledig met de warmte die hij via Eneco geleverd krijgt vanuit het Warmtenet B3hoek. “We hebben nog wel een ketel, maar die fungeert puur als back-up”, vertelt Van der Knaap.
Telers die warmte afnemen van het Warmtenet B3hoek (RoCa Centrale) kunnen de warmteprijs voor het eerste en vierde kwartaal vastleggen. In het tweede en derde kwartaal van het jaar is deze prijs variabel. “Maar dan heb je als tuinbouwbedrijf doorgaans ook minder warmte nodig. Daarbij waren de prijzen in het verleden altijd stabiel en laag”, legt Van der Knaap uit. “Dit voorjaar signaleerden we echter dat de warmteprijs zou gaan exploderen in het tweede kwartaal; hij was op sommige momenten zes tot acht keer hoger dan normaal. Daarop klopten we met een groep telers aan bij AgroEnergy, om te bespreken hoe we deze kosten beheersbaar konden houden.”

Groen licht
Om een lang verhaal kort te maken: het overleg leidde tot de invoering van een ‘warmtestoplichtmodel’. Dit model komt voort uit het feit dat de warmte die wordt geleverd via het warmtenet afkomstig is uit drie bronnen. Twee daarvan zijn gekoppeld aan de aardgasprijs, één bron niet. De warmte uit deze laatste bron is aanzienlijk goedkoper. “Het idee achter het stoplichtmodel, dat werd ontwikkeld door AgroEnergy, is dat we zoveel mogelijk warmte afnemen uit deze bron”, licht de teler toe.

Lees verder in de link/pdf voor het volledige artikel artikel van KAS MAGAZINE

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top