nvt
Signify

Tips om van groeimaximalisatie met LEDs naar optimale energiebenutting te gaan

Van maximaal naar efficiënt

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

In reactie op de snel stijgende energiekosten kozen veel tomatentelers in West-Europa afgelopen winter voor minder belichten en het massaal afschakelen van hun SON-T lampen. Sommige ondernemers maakten een versnelde overgang naar hybride of full LED en bij telers met hybride installaties werd het LED-aandeel dominant.

We zien LED’s snel populairder worden, omdat ze zuiniger zijn en flexibiliteit bieden. Dat betekent dat de positie van SON-T ingrijpend is veranderd. Twee jaar geleden zagen onze klanten SON-T nog als onmisbaar voor de tomatenteelt, maar inmiddels laten zij de lampen voornamelijk branden in de nachtelijke uren. Dan is stroom immers het goedkoopst en heeft SON-T het meeste effect op de gewasontwikkeling.

Onder invloed van de energiemarkt zie je de insteek bij belichting veranderen. De inzet op maximale productie wordt ingeruild voor de meest efficiënte benutting van je beschikbare energie. Het mooie van LED’s, die ongeveer de helft minder energie verbruiken, is dat ze die nieuwe belichtingsstrategie binnen bereik brengen. Zo wordt het mogelijk om te gaan denken in ‘zoveel mogelijk gram tomaat/kWh’, in plaats van in ‘zoveel mogelijk productie en/of een zo hoog mogelijke lichtefficientie’. Een wezenlijk verschil, dat ook gevolgen heeft voor andere aspecten van de teelt.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top