5, 6 & 7 maart 2024 | Evenementenhal Gorinchem

Telen op perliet, waarom niet?
Willems Perlite

Telen op perliet, waarom niet?

Perlite is licht, herbruikbaar en 100% natuurlijk

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Tomaten telen op perliet, waarom niet? “Al een aantal dagen na planten zitten de wortels in de mat.”
Perliet is een stukje goedkoper in aankoop en in afvoer.
De perlietpot wortelt direct in de perlietmat. Die match tussen pot en mat is erg belangrijk. Je ziet de pot direct goed ‘zuigen’ aan de mat. Een voordeel is ook dat je direct op de mat kunt planten. Je hoeft dus niet zoals bij telen op steenwol eerst op een velletje een beheersfase door.”
De zogenaamde capillaire werking is typerend voor perliet, een natuurproduct dat deze natuurkundige eigenschap uit zichzelf altijd heeft. “Om die werking nog verder te stimuleren is de fractie van het perliet in de pot nog net een maatje fijner dan in de mat.
Perliet maakt dat teler veel beter kan sturen. Een voordeel bij donker weer, zoals begin januari ook het geval is. “Dan wil je nog verder interen op het vocht in de mat om zo bloei te forceren, omdat je de plant een beetje pest. Je wilt de plant op kleur, mooi donker, krijgen naar het eind van de dag. Op perliet kan je qua intering veel verder gaan, waarna je vanaf de vierde à vijfde tros naar drain toe kunt werken en meer water kunt gaan geven.”
De matten zijn standaard al met draingaatjes uitgerust.
Volgens klant Peet Withagen is het eigenlijk ‘een heel simpel substraat’ dat weliswaar de naam heeft ‘een droog substraat’ te zijn, maar dat is volgens hem onterecht. “Ik heb eens een kapot unit gehad en, ook op perliet op een hele warme dag, kwamen de planten daar toen goed doorheen. ‘Toveren’ met druppelbeurtgroottes om het watergehalte weer op niveau te krijgen is ook helemaal niet nodig. Je gooit er water bij en daarmee komt het vochtgehalte weer prima terug in de mat.”

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top