Teeltfamilie Van der Spek: meer dan 60 jaar tomatenteelt met oog voor innovaties

Beschrijving

Family business: growing tomatoes in greenhouses for over 60 years with an eye on innovations

De familie van Gertjan van der Spek teelt al meer dan 60 jaar tomaten. Zijn vader begon met de eerste kas in 1960. Dertig jaar later ging Gertjan zijn vader dagelijks na school helpen met de teelt. Nog eens een kleine tien jaar later volgde Gertjan zijn vader op, op zijn eigen manier. In 2000 begon hij zijn eigen bedrijf, Solyco, en ging zijn vader voor hem werken. “Nu is hij 82 en werkt hij nog altijd 20 uur per week voor het bedrijf,” lacht Gertjan. In de loop van de tijd heeft hij drie kassen gebouwd voor de teelt van tomaten.

Gertjan komt over als iemand die niet bang is om technologie in te zetten en om daarin te investeren als de Return On Investment (ROI) goed is. “Ik ben al een hele lange tijd geïnteresseerd in LED-lampen,” zegt hij. “Toen ik mijn eigen teeltbedrijf begon, heb ik de mogelijkheden van een LED-belichtingssysteem onderzocht voor in de kas. Toen waren de kosten echter nog te hoog en was het geen logische keuze.” In de loop van de tijd is de LED-technologie steeds verder verbeterd, waardoor ook de kosten steeds lager werden.

LED’s gebruiken

Maar dat was niet het enige waar Gertjan op wachtte. “De eerste goede LED-lampen waren 600-700W LED-lampen,” zegt hij. “En als je die zou moeten verwisselen met andere 1000W SON-T-lampen, dan zou je opbrengst lager zijn. Maar in 2020 bracht MechaTronix een 1000W, passief gekoelde LED-groeilamp op de markt. Daarmee kon ik niet alleen de opbrengst verhogen en op energie besparen, maar tegelijkertijd ook eenvoudig schakelen tussen de MechaTronix-lampen en onze SON-T-lampen…

Lees meer >>
https://www.horti-growlight.com/nl-nl/teeltfamilie-van-der-spek-meer-dan-60-jaar-tomatenteelt-met-oog-voor-innovaties

Scroll naar top