5, 6 & 7 maart 2024 | Evenementenhal Gorinchem

Spelen met verrood licht verbetert productie – “Uiteindelijk zal alle belichting naar dynamisch gaan”
MechaTronix

Spelen met verrood licht verbetert productie – “Uiteindelijk zal alle belichting naar dynamisch gaan”

Wat een plant in veel teelten nodig heeft, is verrood licht en voor kwekers is een controleerbaar deelspectrum belangrijker.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Tholen – “Wat planten aan verrood licht nodig hebben, wisselt gedurende het seizoen en wisselt zelfs gedurende de dag,” vertelt Koen van Mechatronix. Met armaturen met een regelbaar deelspectrum is dit soort sturing mogelijk: het standaard spectrum blijft gelijk en de intensiteit van rood en verrood licht kan aangepast worden. “Je hebt enkel dynamisch wat je dynamisch zou willen hebben.” Uiteindelijk zal daarom de gehele belichting naar dynamisch gaan, verwacht hij.

Dynamische belichting
Dynamische belichting is al goed ingeburgerd in de glastuinbouw en indoor teelt. Daarbij gaat het om armaturen waarbij de intensiteit van de belichting aangepast kan worden. Relatief nieuw is de komst van armaturen met dynamische spectra, waarbij het lichtrecept aangepast kan worden. Onderzoekscentra werken hier al wel langer mee: hiermee kunnen ze verschillende lichtrecepten uittesten zonder telkens nieuwe lampen aan te moeten schaffen. Ook bij Mechatronix bieden ze lampen met deze kwaliteiten aan.

“Een geheel dynamisch armatuur is goed voor research, maar vooralsnog veel te duur voor de gewone teelt en zelfs voor de vertical teelt,” vertelt Koen Vangorp. “De teler heeft dan veel te veel hangen van alles: te veel rood, te veel blauw, te veel groen. Dat komt economisch niet uit, zowel qua investering als qua energie-verbruik.” Bovendien is het volgens hem momenteel niet nodig. “Met een vast basisrecept kun je heel goed uit de voeten.”

Stuurbaar deelspectrum
Interessanter voor telers is een stuurbaar deelspectrum. Daarmee kan de intensiteit van een deel van het spectrum aangepast worden: meer ver rood of groen bijvoorbeeld, of enkel extra blauw. “Met een stuurbaar deelspectrum heb je enkel dynamisch wat je dynamisch zou moeten hebben”, vertelt Koen. “Dan kun je de plant extra geven wat-ie nodig heeft.”

Lees meer >>
https://www.horti-growlight.com/nl-nl/spelen-verrood-licht-verbetert-productie-uiteindelijk-alle-belichting-dynamisch

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top