Verduurzamen én geld verdienen
In 2017 is de basis gelegd voor de mobiele rekenkamer waarvoor wereldwijd patent op het ontwerp en de toepassing is aangevraagd. Bij hardware- en blockchainspecialist Jelmer ten Wolde kwam het idee op de warmte die bij dataverwerking vrijkomt in de glastuinbouw toe te passen. “In de huidige energiemarkt ligt de terugverdientijd tussen de 2 en 3 jaar. Vaak gaan verduurzamen en geld verdienen niet samen, nu wel”, stelt hij. Samen met vader Co, voorheen actief in energiemanagement in de sector, teler Dick Bakker en diens zoon Rick, innovatiespecialist in de glastuinbouw, kreeg het idee steeds meer vorm. De kas van teler Dick bleek geschikt voor een pilot en al snel volgden nog enkele telers.
Bij Greentech Technologies zeggen ze, overtuigd van hun nieuwe energie-oplossing: ‘Vergeet die ketel, die verbruikt veel aardgas.’ Rick legt uit: “Veel telers hebben nu een ketel naast hun warmtekrachtkoppelingsinstallatie, hun wkk, staan. Die ketel moet pieken in de warmtevraag bij telers afdekken, maar verbruikt veel gas. Wij zetten erop in om die ketel te vervangen door een Greenbox.”
Restwarmte van 60 graden Celsius
De Greenbox maakt gebruik van restwarmte die vrijkomt bij dataprocessen. Rick: “Alleen anders dan de grote techgiganten, die hier kwamen met het verhaal dat de restwarmte uit hun datacenters gebruikt kon worden in de glastuinbouw, gebruiken wij geen luchtkoeling maar vloeistofkoeling om servers te koelen.” De temperatuur van de restwarmte via luchtkoeling bij de techgiganten bleek al snel veel te laag voor in de kas. “De servers in onze Greenbox geven veel efficiënter warmte af aan de vloeistof waarin ze liggen. Wij leveren met ons systeem restwarmte aan de kas van 58 tot 60 graden Celsius.”
De restwarmte kunnen telers gebruiken om hun kas te verwarmen of tijdelijk opslaan in warmtebuffers voor als ze het nodig hebben. Om de servers te laten draaien, is elektriciteit nodig.