nvt
Signify

Groeilamp met stuurbaar verrood voor betere strekking

Groeilamp met stuurbaar verrood voor betere strekking

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Het systeem bestaat uit de Philips GreenPower LED toplighting force met een energie-efficiënt spectrum met rood, wit en blauw licht en daaraan toegevoegd verrode LEDs die apart aangestuurd kunnen worden voor betere strekking. Deze LED toplighting force dynamic is per eind september 2022 bij Van Wordragen geïnstalleerd.

“Natuurlijk vormden de hoge energieprijzen een belangrijke reden voor de overstap naar Full LED,” legt eigenaar Hein van Wordragen uit. “Maar wat voor mij de doorslag gaf, was het onderzoek van de WUR naar het sturen van de strekking en reactietijd met verrood licht.” Daaruit bleek dat de taklengte bij chrysanten met Full LED goed stuurbaar is door aan het einde van de dag na te belichten met 30 minuten 20 μmol/m²/s verrood licht. Hiermee maakt het onderzoek een einde aan de vrees onder chrysantentelers dat het gebruik van Full LED mogelijk zou kunnen leiden tot te korte bloemtakken in de winter. Een verder voordeel van een dergelijke verrood-behandeling is een mogelijke verkorting van de teeltduur met enkele dagen en minder sprot onderin het gewas.

Ik had veel vertrouwen in het onderzoek van de WUR en heb uiteindelijk contact opgenomen met Signify,” aldus Van Wordragen. “Zij kwamen vervolgens met de suggestie voor de Philips GreenPower LED toplighting force dynamic met stuurbaar verrood licht.” Leontiene van Genuchten, Plant Specialist bij Signify, legt uit: “Met stuurbaar verrood hebben we in het verleden al proeven gedaan, maar toen ging de vraag vooral om teeltsnelheid in plaats van strekking. Dat komt ook omdat er toen nog veel hybride belichtingssystemen waren waarbij strekking geen probleem was.

Inmiddels heeft verder onderzoek door de WUR aangetoond dat het nabelichten met verrood ook positieve effecten op de strekking van het gewas heeft wanneer korter en met slechts 10 of zelfs 5 μmol/m²/s verrood wordt belicht. Daarnaast zal ook de praktijktoepassing bij Van Wordragen komende winter veel nieuwe informatie en inzichten opleveren.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top