Energy tax and regulations, what will change in 2023?
AgroEnergy B.V.

Energiebelasting en regelingen, wat verandert er in 2023?

Per januari 2023 zijn er een aantal ontwikkelingen met betrekking tot de energiebelasting, de BTW en de tegemoetkoming energiekosten (TEK). De belangrijkste wijzigingen zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Energiebelasting 2023
In het Belastingplan 2023 heeft de regering voorgesteld om de tarieven voor de opslag duurzame energie (ODE) op te nemen in de energiebelasting (EB). Het gevolg hiervan is dat alle ODE-tarieven voor het jaar 2023 € 0,00 zijn. Per 2024 wordt de ODE formeel afgeschaft.

Gemiddeld stijgt de energiebelasting in 2023 met meer 10%.

BTW
Van 1 juli tot en met 31 december 2022 is de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) verlaagd van 21% naar 9%. Per 1 januari 2023 bedraagt het btw-tarief op je energienota weer 21%.

Tijdelijk prijsplafond en tegemoetkoming energiekosten (TEK)

Het tijdelijke prijsplafond geldt voor alle kleinverbruikers die gas, elektriciteit en/of warmte gebruiken. Daarmee geldt het prijsplafond voor huishoudens, maar ook voor zzp’ers, (een deel van de) winkels, (een groot aantal) verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb.

Voor energie-intensieve mkb’ers, zoals de meeste tuinbouwbedrijven, geldt de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK).

Wat houd de TEK regeling in?

De Tegemoetkoming Energiekosten is een regeling voor energie-intensieve mkb’ers. Je kunt nu nog geen TEK aanvragen. Waarschijnlijk is dit mogelijk vanaf 2023, via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de website van de RVO vindt je meer informatie. En kun je je aanmelden voor updates en informatie over de TEK.

Hoe wordt het subsidiebedrag berekend?
De subsidie is 50% van de kostenstijging van je energieverbruik. Deze kostenstijging moet hoger zijn dan de drempelprijs. De drempelprijs is voor nu vastgesteld op €1,19 per m3 gas en €0,35 per kWh elektriciteit. Als je volgens je energiecontract meer dan deze bedragen betaalt, krijg je hier maximaal 50% van terug, met als maximumbedrag 160.000 euro. Hierbij wordt gekeken naar het totaalbedrag per onderneming, niet per energiecontract of per locatie.

Dit is een ingekorte versie van het artikel. Klik op de link om het originele artikel te lezen.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top