Eerste virtuele energiecentrale op basis van thuisbatterijen

Beschrijving

Eerste virtuele energiecentrale op basis van thuisbatterijen

Centrica Business Solutions en sonnen eServices hebben in het Verenigd Koninkrijk de eerste virtuele energiecentrale (Virtual Power Plant, VPP), opgericht met thuisbatterijen. Dankzij dit digitale netwerk van meer dan 100 thuisbatterijen wordt het landelijke stroomnetwerk stabieler en duurzamer, terwijl huishoudens tegelijkertijd de opbrengst van hun zonne-energie kunnen optimaliseren.

De Britse netbeheerder National Grid heeft goedkeuring gegeven aan de installatie van het netwerk, waardoor de thuisbatterijen kunnen worden samengevoegd in een cloudplatform. Dit maakt het mogelijk om het zogenoemde Dynamic Firm Frequency Response (FFR) te bieden: huishoudens kunnen opslagruimte verkopen wanneer het net overbelast is of opgeslagen energie geleverd krijgen tijdens piekvraag.

Hierdoor zal de opslagcapaciteit van energie toenemen en wordt de stabiliteit van het landelijke stroomnet verder vergroot. Tevens vervangt elke megawatt die opgenomen wordt binnen de VPP een andere die door conventionele elektriciteitscentrales aan het net wordt aangeboden voor de ondersteunende diensten.

Dit netwerk van batterijen is volgens Arno van Mourik, Managing Director bij Centrica Business Solutions, een concreet voorbeeld van innovatie in het kader van de energietransitie. “Vroeger was geautomatiseerde vraagrespons echt nog het domein van grote industriële bedrijven en commerciële energiegebruikers. In het laatste jaar hebben we echter laten zien dat ook thuisbatterijen hieraan kunnen bijdragen. Zo hebben consumenten meer controle over wat ze met hun eigen energieopwekking doen en verlagen ze tegelijkertijd hun energiekosten.”

Volgens Van Mourik zal de technologie achter de virtuele energiecentrale ook in Nederland worden ingezet: “Wij zijn hier ook klaar voor om dit uit te rollen. Momenteel is onze VPP in Nederland in opbouw, maar het is een kwestie van tijd dat dit ook op de Nederlandse markt gaat komen.”

Media

Deel op Social Media

Scroll naar top