‘Astronautenvoer voor het gras’: een kleine stap voor de stadions, een grote sprong voor de velden

Beschrijving

‘Astronautenvoer voor het gras’: een kleine stap voor de stadions, een grote sprong voor de velden

VVV Venlo kiest met de lampen van Stogger voor de nieuwe aanpak in sportveld belichting. HI-Sports levert de ervaring en kennis om de grasmat van De Koel sterker te maken.

Na enkele jaren ervaring – en grote successen – met de digitale monitoring van het gras in de Johan Cruijff Arena is het niet verwonderlijk dat er meer partijen van de diensten van HI-Sports gebruik willen maken. Naast de KNVB, waar HI sports voor alle eredivisieclubs een grasdashboard heeft ontwikkeld, en de Johan Cruijff ArenA als living-lab waar HI-Sports aan diverse innovaties werkt, kloppen er geregeld ook andere leveranciers en ontwikkelaars uit binnen- en buitenland bij het Eindhovense bedrijf aan. Een daarvan is Stogger, een engineering bedrijf uit Panningen met een specialisatie in LED verlichting. De vraag: geef ons een concreet lichtadvies voor een optimale behandeling van de graszoden in De Koel.

Met dat soort vragen weet Hi-Sports (een initiatief van Holland Innovative) met databioloog Joep van Cranenbroek wel raad. “We kennen Stogger al langer, maar een tijdje terug klopten ze bij ons aan met een specifieke vraag over de belichting van sportvelden. Hun technische expertise gecombineerd met onze kennis van datagedreven sportveld onderhoud en beheer gaf vanzelfsprekend enorme mogelijkheden.”

De vervolgvraag was dus: wat heeft gras nodig aan belichting, en hoe ga je vervolgens een lamp ontwerpen die aan die wensen tegemoetkomt? Na een aantal sessies met alle betrokkenen viel de keuze op een modulair systeem dat al naar gelang de behoefte in tijd (zomer, winter, moment van de dag) maar ook plaats (schaduw- en zonplekken) aangepast zou kunnen worden. “Ik zie het als ‘astronautenvoer voor het gras’: je levert precies wat je nodig hebt op het juiste moment en op de plek die daarom vraagt.”

Lees meer >>
https://www.horti-growlight.com/nl-nl/astronautenvoer-voor-het-gras-een-kleine-stap-voor-de-stadions-een-grote-sprong-voor-de-velden

Scroll naar top