Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG)

Beschrijving

Bij de aanwijzing Wvg is de bestemming ‘woongebied’ aan de betreffende gronden toegedacht. De gemeenten willen de wet gebruiken om de komende jaren extra woningen te bouwen en zodoende een bijdrage te leveren aan de woningbouwopgave die vanuit de rijksoverheid aan de gemeenten is opgelegd.

Het belangrijkste gevolg van Wvg is wel dat als de eigenaar van een aangewezen perceel dit wenst te verkopen, het perceel eerst aan de gemeente te koop moet worden aangeboden. Vooralsnog zullen ondernemers bij de exploitatie van hun glastuinbouwbedrijf gelegen in de aangewezen gebieden op korte termijn weinig belemmering ondervinden, maar juist wel bij plannen voor aan- of verkoop of uitbreidingsplannen op de huidige locatie. In deze gevallen zijn grondeigenaren namelijk niet meer vrij om te handelen, behoudens dan een overdracht aan bijvoorbeeld hun kinderen. Dergelijke gebieden dreigen daarmee “op slot” te gaan, waardoor verpaupering op middellange termijn op de loer ligt.

De realisatie van een woonwijk is uiteraard niet zomaar geregeld, hier gaan nog heel wat jaren van voorbereiding aan vooraf, waaronder de termijn van wijziging van het bestemmingsplan. Het is daarom van belang dat een grondeigenaar zich goed laat adviseren om de komende jaren de juiste beslissingen te kunnen blijven nemen inzake het bedrijf en het eigendom. De makelaars van AAB hebben ruime kennis van en volop ervaring met de materie ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’, onder meer opgedaan bij de clusterprojecten Westland, Voorschoten-Leidschendam, Berkel en Rodenrijs, Oegstgeest en Den Haag.

Is uw eigendom aangewezen in het kader van de wet Wvg? Neem gerust contact op met AAB voor het plannen van een afspraak met een van de makelaars om – geheel vrijblijvend – geïnformeerd te worden over de gevolgen van Wvg en hoe hiermee om te gaan.

Media

Gallery

Website

Downloads

  Deel op Social Media

  Share on facebook
  Share on twitter
  Share on linkedin
  Share on google
  Scroll naar top